Na bezpečnosť v meste dohliada nový hasičský zbor

25.07.2013 Liptovský Mikuláš

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Na bezpečnosť obyvateľov Liptovského Mikuláša dozerá novozriadený Mestský hasičský zbor. Dobrovoľní členovia zboru budú vykonávať záchranu osôb, zvierat a majetku ohrozených požiarom, zasahovať pri požiaroch, živelných pohromách a mimoriadnych udalostiach v meste.
Zriadenie Mestského hasičského zboru si vyžiadal zákon o ochrane pred požiarmi a zákon o obecnom zriadení, ktorý mestám nariaďuje povinné poskytnutie okamžitej pomoci svojim obyvateľom v čase náhlej núdze spôsobenej živelnou pohromou, haváriou alebo inou mimoriadnou udalosťou. Úlohami Mestského hasičského zboru bude okrem mimoriadnych zásahov tiež kontrola protipožiarnych opatrení na území mesta. „Komunikovali sme s Okresným riaditeľstvom v Liptovskom Mikuláši a Krajským riaditeľstvom v Žiline, ktoré by mohli tieto úlohy vykonávať. Dohodu však s nami nepodpísali,“ povedal primátor mesta Alexander Slafkovský.
Pri mimoriadnych udalostiach budú členovia Mestského hasičského zboru zasahovať v prípade, že o súčinnosť požiadajú profesionálni hasiči. Na území mesta je zriadených päť dobrovoľných hasičských zborov. „Členmi novovzniknutého zboru budú dobrovoľní hasiči, pôsobiaci v mestských častiach,“ vysvetľuje A. Slafkovský. „Som však trochu skeptický v tom, či zbor bude môcť spĺňať to, čo sa od neho očakáva. Zákon je veľmi deravý. Vážim si prácu hasičov, ale nie je možné očakávať, aby na dobrovoľníckej báze v rámci svojho voľného času, spĺňali všetky zákonom stanovené úlohy. Preto očakávam, že tento zákon bude v budúcnosti novelizovaný,“ dodáva primátor.
Základňu Mestského hasičského zboru mesto Liptovský Mikuláš zriadilo v mestskej časti Liptovská Ondrašová, kde má potrebné technické vybavenie.
 
Ing. Peter Lehotský
komunikačný manažér 
 

Vyberte región